top of page

Dagbok

Besök av lärarstudenter.

20 januari 2015

Tisdagen den 20 januari 2015, fick vi besök av 35-40 st. lärarstudenter med inriktning fritidshem. De ville veta lite mer om hur vi jobbar med barnkonventionen och projektet i allmänhet.
Vi visade också vår nyproducerade film ”Det Gröna Hotet” vilket väckte massa applåder i salongen. Efteråt passade vi på att intervjua några ur publiken och testa deras kunskaper om barnrättigheter. Det blev en hel del bra och roliga svar.
De som tog hand om visningen var Ylva, Edita och Fatbarda.

Intervju med Åsa Regner

19 januari 2015

Måndagen den 19 januari  2015 reste Uppdrag 54 till Stockholm för att träffa barnminister Åsa Regner och intervjua henne angående barnkonventionen. Vi tyckte att mötet gick bra och vi fick dessutom möjlighet att ställa ett par frågor.
 Vi tyckte efteråt att vi fick mer klarhet när det gäller t.ex. lagstiftning av barnkonventionen i Sverige.  Åsa fick som tack för att hon ställde upp för oss, vår kalender 2015 och en kopia på vår film ”Det Gröna Hotet”.
 

Celebert besök

september 2014

Den 4 september vi fick besök av 40 studenter från Göteborgs universitet som ville veta lite mer om projektet.  De går lärarutbildningen ”Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem”. 
Vi visade dem projektet i sin helhet: hur vi skapar en serie, hur går det till när man intervjuar en politiker och alla momenten som ingår i en filmproduktion. Vi tog också chansen att intervjua några studenter på plats för att testa deras kunskap om barnkonventionen och vi passade förstås på att skapa några jinglar ”live”.  Vi fick mycket applåder och beröm. 
Den 16 september var det socionomstudenternas tur att komma till oss för att titta närmare på våra serier och på så sätt kunna få lite inspiration till deras egna framtida yrkesliv. De ville veta hur man knyter erfarenheter och kunskaper som finns företrädda hos boende och yrkesverksamma i Hammarkullen och på det sättet berika sin utbildning.

 

Uppdrag 54 på Kulturkalaset

16 augusti 2014

Göteborg / Trädgårdsföreningens Lagerhus

17.00 - 19.30
 

Under Barnens Kulturkalas kommer Uppdrag 54 sprida sin kunskap om Barnkonventionen, kanske intervjua en kändis och vem vet - kanske får du chansen att prova på att göra en egen jingel!..

Uppdrag 54 på Almedalsveckan 2014

juni 2014

Filmen ”Uppdrag 54-Det gröna hotet” är klar och har premiär på Almedalsveckan 2014 !

 

* Almedalsveckan, tidigare kallad Politikerveckan i Almedalen, genomförs årligen i Visby på Gotland, där företrädare för såväl de svenska politiska partierna som allehanda intresseorganisationer och företag samlas och diskuterar politik och samhällsfrågor. Almedalsveckan blev kring år 2000 banbrytande även internationellt genom sin blandning av partiledartal av samtliga partiledare i riksdagen samt ett mycket stort utbud av seminarier arrangerade av intresseorganisationer. De senaste åren har kopior skapats i flera andra länder.
 (Ur wikipedia)

Det händer mycket!

juni 2014

Hej! Uppdraget fortsätter med stor kraft. Nyligen intervjuade vi två mycket viktiga politiker i Göteborg för att veta hur mycket de visste om barns rättigheter. Vi var därför på besök i Göteborgs Stadshus och träffade både Anneli Hulthén (socialdemokratisk politiker och kommunstyrelsens ordförande) och Kia Andreasson (kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet de Gröna i Göteborg som har ansvar för miljö- kretslopp och konsumentfrågor). Det var roligt, spännande och lärorikt att få träffa Anneli och Kia och vi tackar dem för att de ställde upp för vårt uppdrag att se till så att barnens rättigheter erkänns som en lag i landet.

 

Du kan gärna lyssna på båda intervjuer på vår podcast. Varsågod!

 

Vi spelar in en spelfilm!

april 2014

I april månad börjar filmatisering av ett manus skriven av barn från Uppdrag 54. Det blir en rolig spelfilm som har barnrättigheter som huvudtema. Filmens genre är lite av en sci-fi rulle. Vi ser fram emot dagen då barnen kommer få stå framför kamerorna och förverkliga manuset.

Intervju med Ulf Boström

25 mars

Tisdag den 25 mars var vi på Kortedala polisstation för att intervjua polisinspektören Ulf Boström från polisens integrationsgrupp. Det var ett jättespännande besök och våra frågor handlade förstås om barnkonventionen men även om lite annat som vi alltid har varit nyfikna på . Sedan fick vi göra en guidad tur runt polisstationen.

Besök från Malmö

21 mars 2014

Fredagen den 21 mars hade vi ett spännande studiebesök från Malmö. Sergio Carlos Montoya och 5 ungdomar från "Drive"-projektet besökte oss för att veta lite mer om Uppdrag 54 och för att dela med sig av erfarenheter mellan våra projekt. Vi passade på att intervjua var och en av besökarna för att testa deras kunskaper om barnkonventionen. Sedan skapade vi tillsammans radio jinglar om barnens rättigheter. Vi på Uppdrag 54 tackar Sergio och Drive projektet för detta berikande besök och vi hoppas även vi kunna hälsa på deras drive projekt snart.

Intervju med Kia Andreasson

28 januari 2014

Tisdag den 28 januari åkte vi till Göteborgs Stadshus för att intervjua Kia Andreasson, kommunalråd för Miljöpartiet de Gröna i Göteborg. Våra frågor handlade om barnkonventionen och hur viktig miljöpolitiken är för att barnen ska kunna leva ett friskt liv. Vi frågade också om alla politiker borde kunna barnkonventionen. Det var ett roligt och spännande möte och vi fick lära oss mycket mer om miljön som vi inte visste förut. Tack Kia för intervjun!

Min, din, vår berättelse

Start: lördag den 22 mars 2014

Uppdrag 54 arrangerar en kreativ workshop för barn om hur vi blir en del av vårt kulturarv med hjälp av våra berättelser och bilder. Vi kommer att arbeta med olika konstformer såsom fotomontage, textilbrodering, collage och gjutning m.m.


När?   5  Lördagar  med start den 22 mars 2014

Vilken tid?  Kl. 12:00-14:00

Kostar det något?  Gratis

Var? Folkets Hus Hammarkullen (Göteborg)
Ålder: för barn 7-12 år
Arr: Uppdrag 54
Workshopledare: Konstnärinnan Zerah Ay

 

Välkomna!

David Lega och Alex Bergström!

14 januari 2014

Uppdrag 54 var på Göteborgs Stadshus och intervjuade David Lega. Han är kommunalråd i Göteborg och andre viceordförande för Kristdemokraterna. Det var en spännande intervju och frågorna handlade om Barnkonventionen förstås. Vi tyckte att intervjun gick bra, förutom Barnkonventionen fick vi veta lite mer om David.

Direkt efter intervjun med David sprang vi till vårt andra möte på dagen med Alex Bergström socialdemokratisk kommun- och regionpolitiker, och ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Mötet var också jätte spännande och berikande på alla sätt.

Både David och Alex kunde mycket om Barnkonventionen och vi fick veta att de kämpar också från var sitt håll för att Barnkonventionen skall bli snart lag i Sverige. Båda mötena gav oss mycket inspiration att fortsätta med vårt uppdrag. Tack till David och Alex!

PD: Båda Intervjuer kommer vi att lägga in på vår podcast om några veckor.

God fortsättning!

01 januari 2014

Tiden går fort och 2014 är redan här. Vi kommer att arbeta det här året med att intervjua politiker,  beslutsfattare och mediala människor och fråga dem hur mycket de kan om Barnkonventionen och vad de kan göra för att barnkonventionen skall bli en lag i Sverige.   Vi har redan bokat några intervjuer för januari månad och vi ser fram emot att kunna visa er hur det gick med projektets podcast i början av februari. Vi känner oss redo att kasta oss in i den stora världen för att kunna göra verklighet av vår främsta dröm: att barnens rättigheter blir en del av Sveriges lagstiftning.

Vi skulle också uppskatta jättemycket om ni lämnar era åsikter på vårt arbete då den hjälper oss att driva frågan med ännu mer energi och inspiration. Ha en god fortsättning 2014!

På uppdrag i Hammarkullen!

21 november 2013

Nyligen ordnades flera manifestationer i Göteborgs nordöstra stadsdel mot utvisningen av en fyrbarnsfamilj till Kosovo trots att alla barnen i familjen har gått hela sin skoltid i Sverige och tre av fyra är födda här. Uppdrag 54 med Ylva, Edita och Gabriel var med och dokumenterade händelsen och intervjuade några pedagoger från El Sistema i Hammarkullen  som tyckte att beslutet stred mot barnkonventionen. Det här reportaget är vårt bidrag till debatten om att barnkonventionen blir snart en lag i Sverige.

Barnkonventionens dag!

20 november 2013

I samband med att FN:s generalförsamling 1954 antog en resolution om barnets rättigheter, rekommenderades alla länder att inrätta en internationell barndag för att ge uppmärksamhet åt barns situation världen över och för att främja förståelse mellan barn. Då rekommenderades första måndagen i oktober, men regeringar fick själva frihet att välja datum.

I Sverige har sedan dess första måndagen i oktober varit Internationella Barndagen. UNICEF har valt att instifta Internationella barndagen just den 20 november. (Ur Unicef)

Här är vår första intervju!

19 oktober 2013

Lördagen den 19 oktober hade vi vår första intervju om barns rättigheter. Vår gäst var Anna Sibinska, ledamot i Västra Götalandsregionen Kulturnämnden och ordförande i Göteborgs Stads Centrum som vänligt besvarade våra frågor. Här är intervjun.

Skapa en jingel med oss!

Oktober 2013

Projektet ”Uppdrag 54” rullar på med enastående kraft. Vi jobbar den här terminen med att skapa radiojinglar som uppmärksammar Barnkonventionen. Jinglarna sänds just nu på en lokalradio i Hammarkullen 6 dagar i veckan.
Nästa steg är vårt deltagande i "Kulturvandringen" i Hammarkullen den 19 oktober där vi kommer att bjuda in allmänheten att försöka skapa en jingel med oss. Vi hoppas att någon vuxen  som besöker tillställningen vågar ställa upp och skapa sin egen jingel.

SVT var hos oss!

Maj 14, 2013

"Barnen ställer politiker till svars
Ett sextiotal barn i Hammarkullen i Göteborg har fått lära sig om barnkonventionen och nu ska dom ställa makthavarna till svars."

Barnkonventionen

FNs konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. I barnkonventionens artikel 45 finns inskrivet att det är UNICEFs uppgift att kämpa för att barnkonventionen efterlevs. Det här uppdraget är vi mycket stolta över. Vi gör vårt yttersta för att barns rättigheter ska respekteras runt om i världen, oavsett om det gäller humanitära insatser i en krigshärd eller om vi driver på för att ändra lagstiftningen i Sverige.

Please reload

bottom of page